Luchtmacht Mannenkoor concert

Lkol b.d. G. Commu
Elt b.d. G.A. Rietveld.
Jaarconcert Luchtmacht Mannenkoor

Traditioneel geeft het Luchtmacht Mannenkoor in de maand november haar Jaarconcert.
Dit jaar wordt medewerking verleend door het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps

De uitvoerenden

Het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) werd op 1 september 1980 heropgericht.
Vanaf deze datum vertegenwoordigt het koor - zo nodig - de Koninklijke Luchtmacht op diverse formele en informele gelegenheden. Met veel enthousiasme en inzet vervult het deze taak.
Het koor treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Meerdaagse concertreeksen in het buitenland, o.a. in Bitburg, Idar-Oberstein en Sonthofen, met benefietoptredens die zéér worden gewaardeerd. Maar out of the box kan ook! In het kader van 75 jaar bevrijding heeft een deel van het LMK als background koor met de Nederlandse rockband Knight Area samengewerkt aan het verwezenlijken van hun 7e album, het D-Day album. Het verzoek van Knight Area aan het LMK om mee te werken past fantastisch in onze doelstelling. Het bevorderen van een goede relatie tussen burger en militair. Dit brengt het LMK ertoe om, op aanvraag, veelvuldig en met plezier gehoor te geven aan verzoeken om medewerking te verlenen aan: ontspanningsmiddagen voor senioren, goodwill-, bevrijdings- en kerstconcerten.
Het koor repeteert iedere woensdag - behalve in de maanden juni en juli - van 11.45 tot 14.30 uur in Gebouw 107 op Vrijland, dat is gelegen op de voormalige Vliegbasis Deelen.
Het koor bestaat uit ca. 62 leden, volgens de statuten: (gewezen) mannelijke militairen, die bevoegd zijn het uniform van de Koninklijke Luchtmacht te dragen.
Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen de verschillende stemgroepen, t.w. 1e tenoren, 2e tenoren, baritons en bassen.

Op 17 november 2011 heeft Rienus Oude Kempers het dirigeerstokje overgenomen van Henk Heins.
Hij begon zijn muzikale loopbaan in het Parochieel Jongenskoor te Overdinkel. Later ontdekte hij de blaasmuziek en ging hobo spelen in de plaatselijke harmonie. Hij heeft bij de Koninklijke Luchtmacht functies vervuld bij 322
Squadron en Vliegbasis Twenthe. Vanaf 1973 tot 2003 was hij hoboïst bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Studeerde in 1976 af voor Directie Harmonie en Fanfare en volgde een applicatiecursus koordirektie in Utrecht. Hij is werkzaam als dirigent van diversen koren en orkesten.

Het koor wordt dit jaar bij een aantal nummers begeleid op piano door Matthijs Jongen.
Matthijs is in september 2015 als 17 jarige scholier begonnen met het begeleiden van koren, waaronder Operakoor Almere. Hij nam twee maal deel aan het Prinses Christinaconcours en won onlangs de 3e prijs als begeleider/duo met saxofonist Julian van der Linden op het  European Saxophone Forum in Wroclaw. Na een intensief jaar van voorbereiding o.l.v. pianiste Ida Wildvank in de Talentenklas van de Kunstlinie Almere Flevoland, werd hij vorig jaar toegelaten tot het Conservatorium te Utrecht en studeert nu piano bij Henri Kelder. Naast zijn 2e jaars pianostudie aan de HKU begeleidt Matthijs regelmatig zangers en instrumentalisten en speelt trombone bij het Almeers Jeugd Symfonie Orkest.

Het fanfare orkest van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps geeft dit jaar haar muzikale medewerking aan het jaarconcert van het Luchtmacht Mannenkoor.
Het NSFC heeft een rijke historie, de vereniging is opgericht in 1894 en bestaat dit jaar namelijk 125 jaar.
In de afgelopen jaren heeft het NSFC al eerder samenwerking in Nijkerk mogen ervaren met het koor. De eerste keer in 2013 tijdens het benefietconcert voor Hospice Nijkerk en de tweede keer tijdens het Bevrijdigingsconcert in 2016 en de derde keer tijdens het jaarconcert in 2018. Nu zijn zij voor de tweede keer te beluisteren op het jaarconcert van het LMK.
Zij zijn er dan ook trots op om de muzikale medewerking te verlenen.

Het orkest staat o.l.v. dirigent Cor Pronk.
Cor Pronk is dan ook de uitdaging met het orkest aangegaan om het orkest verder te stimuleren en te verbeteren. Regelmatig gaat het orkest dan ook naar festivals. Het orkest komt uit in de derde divisie van HaFaBra orkesten.
Het orkest is op diverse gelegenheden te zien en te horen. Voorbeelden zijn het voorjaarsconcert in april, dodenherdenking, bevrijdingsdag en kerstdiensten. Ook verlenen zij hun medewerking aan bijvoorbeeld een feestelijke opening van een gebouw o.i.d..
Het NSFC verzorgt eigen muziek opleidingen en de totale vereniging bestaat uit ongeveer 80 leden.
Sinds september 2015 is Cor Pronk de dirigent van het fanfare orkest. Cor Pronk werd geboren op 4 november 1950 en begon op 9-jarige leeftijd op de bugel te spelen in de plaatselijke fanfare ‘Eensgezindheid’ te Heiloo. Later speelde hij ook in de Bergense Harmonie, het Noord Hollands Jeugdorkest (Symfonieorkest) en in een boerenkapel en Dance Band. In 1969 begon hij zijn studie aan het Utrechts Conservatorium Trompet, achtereenvolgens bij Ben Zaal, Klaas Kos en Wim van der Vliet. In 1972 volgde hij naast zijn trompetstudie ook HaFa-directie. Hij leidde jarenlang de Jeugdstudieweekenden van de KNFM in de provincie Utrecht.

Wanneer en waar?

Datum: vrijdag 15 november 2019
Aanvang: 20 uur  Zaal open 19u30
Plaats: De Brugkerk, Schuilenburgerweg 2, 3816 TB Amersfoort

Toegangsbewijzen:   € 12,50 p.p.
Veteranen kunnen op vertoon van hun veteranenpas een korting krijgen van € 2,50 voor maximaal 2 kaarten.
Bij afname van minimaal 8 kaarten tegelijk geldt ook een korting van € 2,50 per kaart.

Kaarten reserveren via de website kan tot en met woensdag 13 november 17:00 uur
Kaarten kunnen ook op 15 november vanaf 19u15 in de kerk worden gekocht

Websites:
Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps https://www.nsfc.nl/
© Copyright 2006 - 2019 Het Luchtmacht Mannenkoor                              Bijgewerkt: 10 oktober 2019